Idag bakade jag ett jättegott majsbröd, här e receptet...
Ingredienser:
250 g majs eller kokta. avrunna och sköljda linser (bruna eller röda). kikärter eller sojabönor
ca 4 1/2 dl vatten
12 g (1 påse) torrjäst, el 50 g jäst
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1 msk ljus sirap
5 dl rågsikt
8 dl vetemjöl special
Gör så här
1. Mixa majsen, bönorna eller linserna med 2 dl vatten i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.
2. Värm degvätskan till 42°C (använd gärna en termometer). Häll jästen i en bunke och häll vätskan över eller blanda ihop enligt anvisning på förpackningen.
3. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen med trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 minuter.
4. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Skåra ev bullarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 225°C.
6. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen.
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar